Wednesday, February 21, 2018

Pırasa Köftesi


Küçüklüğümden beri en sevdiğim yemek köfte patates olmuştur. Bu nedenle de bizim evde oldukça sık pişirilir. İnsan aynı şeyi yüzlerce kere yedikten sonra her ne kadar çok sevse de bir değişiklik isteniyor. İşte bu nedenle de pırasa köftesi tam da bu gibi durumlar için harika bir tarif. 

Pırasa sevmeyen arkadaşlarıma gelecek olursak da...
Pırasayı çok seven bir insan değildim. Ama tadı gerçekten bu köftenin içerisinde soğan gibi oluyor. Dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık bu köfte hem sağlıklı hem de çok lezzetli. O nedenle de önyargılı olmamanız ve buna bir şans vermeniz gerektiğini belirtmek isterim. Tadı gerçekten o kadar iyi ki bu tarifle birlikte pırasayı seveceğinizi düşünüyorum. 

Yanına basit bir yeşil salatayla ya da benim yaptığım gibi patates kızartması ve patlıcanla servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun...





Malzemeler:
500 gr. pırasa (3 tane)
500 gr. kıyma
5 yemek kaşığı galeta unu
1 yumurta
1 çay kaşığı sarımsak tozu / 1 diş rendelenmiş sarımsak
1 çay kaşığı pul biber
Tuz, karabiber

Dışını kaplamak için:
4 yemek kaşığı galeta unu
1 yumurta

Kızarmak için ayçiçek yağı


Yapılışı:
1) Pırasaları güzelce yıkadıktan sonra bir tanesini daha rahat doğrayabilmek için 3-4 parçaya bölün. Kısaltılmış parçaları kalınlığına göre ortadan ikiye ya da dörde bölün. Olabildiğince ince doğrayın. Ne kadar ince doğrarsanız hem pişmesi daha çabuk olacaktır hem de kıymayla daha güzel bütünleşeceğinden daha lezzetli olacaktır. 




2) Orta boy bir tencereye kettleda kaynamış suyu koyun ve azıcık fokurdadıktan sonra içerisine doğradığınız pırasaları ekleyin. Güzelce karıştırın. 15-20 dk, yumuşayıncaya kadar pişirin. 



3) Bir süzgecin içerisine ince bir bezi serin (tülbent gibi). Haşlanmış pırasaları bezin üzerinden doğru dökerek süzün ve soğuması için 5 dk kadar bekleyin. Pırasalar soğuyup kaynar sular içinden süzüldüğünde bezin dört köşesini yukarıda birleştirip çevirin. Bezi sıkarak içerisindeki suyu olabildiğince süzmeye çalışın. Ne kadar çok süzerseniz köftenizin kıvamı o kadar iyi olur.


4) Büyük bir karıştırma kasesine kıymayı, yumurtayı, süzülmüş pırasayı, galeta ununu ve baharatları ekleyip iyice harmanlana kadar yoğurun (bir başka deyişle köfteyi karın). Eğer köfteniz şekil alamayacak kadar cıvıksa bu noktada biraz daha galeta unu ekleyebilirsiniz. 




5) Ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın ve ellerinizle silindir olacak şekilde yuvarlayın. 




6) Önce çırpılmış yumurtaya sonra da galeta ununa bulayın. 







7) Bir tavada 2 cm olacak şekilde yağı kızdırın ve köfteleri kızartın. Altın rengimsi bir kahverengi olana kadar orta ateşte kızartın. 





Afiyet olsun :)


No comments:

Post a Comment