Saturday, August 26, 2017

Anneannemin Köfte Patatesi


Küçükken yemek yemeyi hiç sevmezdim. Hatta kreşteyken saklambaç saatinde mutfağa saklanır yemeklerimizi pişiren Kadriye Abla'dan yemekte ne olduğunu öğrenip ona göre kaçma planları yapardım. Ama bir tavuklu pilav bir de köfte patates olduğu günlerde benden mutlusu olmazdı. 

Tekirdağ köftesi olsun, İnegöl köftesi olsun İzmir köfte olsun içlerinde en çok sevdiğim anneannemin bol kimyonlu sarımsaklı köftesi. Hani yılbaşında özel olsun diye hindiler bütün tavuklar pişirilir ya bizde akşam yemeğinde Nevra Sultan'ın köftesinden şaşılmaz. Dışı nar gibi kızarmış içi yumuşacık köfte ve yanında da çıtır çıtır patates kızartmasını hiç sıkılmadan ömrümün sonuna kadar yiyebilirim. 

Bu köfte tarifinde biraz tembellik yaptım. Ellerimle yoğurmak istemediğim için ayaklı mikserimle karıştırdım. Siz istiyorsanız ellerinizle de yoğurabilirsiniz ama eğer benim gib kaytarmak isterseniz tüm malzemeleri karıştırma haznesine koyup en az 15 dk kadar orta-yavaş hızda karıştırarak aynı sonucu da elde edebilirsiniz. Köfteleri kasaptan gelince hazırlayıp şekillendirip bir buzdolabı poşetine  üst üste olmayacak şekilde dizip dondurabilirsiniz. Böylece yorgun olduğunuzda sadece buzluktan çıkartıp tavada alt üst pişirmeniz de yeterli olacaktır.  
Şimdiden hepinize afiyet olsun....



Malzemeler:
250 gr. az yağlı dana kıyma
1 adet orta boy soğan
2 diş sarımsak
2 avuç panko (ufalanmış bayat ekmek içi ya da galeta unu da kullanabilirsiniz)
1 adet yumurta
2 tatlı kaşığı kimyon
1/2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı pul kırmızı biber
1 çay kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı karabiber
pişirmek için 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:
1) Soğanı ve sarımsağı soyup iri parçalara ayırın. Mutfak robotuyla iyice ufalana kadar parçalayın. İsterseniz rende de kullanabilirsiniz ama ağlamaya hazır olun.




2) Kalan malzemelerin hepsini büyükçe bir kaseye alın. Üzerine soğanları da ekleyin ve 15 dk mikserde karıştırın ya da yoğurun. 





3) Bir kaşık yardımıyla eşit parçalara ayırın. Ellerinizle yuvarlayın yanlardan hafif bastırıp inceltin. Son olarak da avuç içinizle bastırın ve düzleştirin. 






4) Bir aluminyum folyoyu ikiye katlayıp arasına koyun ve dolapta 10 dk dinlendirin. Bu adımı atlarsanız köftelerin pişerken dağılma ihtimali var.



5) Bir teflon tavaya zeytinyağını ekleyin ve 1-2 dk tavanın ısınmasını bekleyin. Köfteleri dizip orta ateşte 3-4 dk altları kızarana kadar pişirin. Maşa yardımıyla çevirip diğer tarafları da kızarana kadar pişirin. 




6) Patates kızartmasıyla servis edin. Afiyet olsun :)




No comments:

Post a Comment